Poradňa

Hawlik – najčastejšie otázky

1. Prečo ponúkame hubový prášok v spojení s hubovým extraktom?

Hubový prášok a hubový extrakt majú odlišné zloženie. Preto dáva ich kombinácia zmysel. V kapsule sú skombinované bioaktívne polysacharidy extraktov s vysoko kvalitným hubovým práškom zloženým z vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov, aminokyselín, enzýmov a fytonutrientov.
Toto je zmysluplné najmä pre tých, ktorí chcú využiť výhody oboch alternatív, ale chcú si kúpiť len jeden produkt.

2. Aký je rozdiel medzi hubovým práškom a extraktom?

Hubový prášok sa vyrába veľmi dôkladným mletím suchej huby, tzv. mikronizáciou. Jej účinok závisí od rozmanitosti bioaktívnych látok, ktoré sa nachádzajú v bunkách a bunkových stenách plodnice. Ďalšie terapeuticky dôležité látky, ako sú polysacharidy, tvoria hodnotu od 1 do 3 % podľa druhu medicinálnej huby.
Aby sa dosiahla vyššia koncentrácia, vykonáva sa extrakcia alkoholom alebo horúcou vodou. Tak sa dá určiť podiel sacharidov na štandardnú koncentráciu, ktorá je zárukou stálej kvality extraktov. Pri hubovom prášku sa však podiel bioaktívnych látok rôzni. Prášok a extrakty sú veľmi rozdielne, preto majú aj veľmi odlišný potenciál.

3. Kedy je lepšie užívať hubový prášok a kedy sa lepšie hodí extrakt?

Vďaka nízkej koncentrácii polysacharidov sa hubový prášok používa väčšinou preventívne. Naopak, extrakty sa vďaka vysokej koncentrácii látok s významnou nutričnou hodnotou používajú najmä pri podporných či doplnkových terapiách. Mnohí terapeuti, aby dosiahli maximálny efekt, uprednostňujú kombináciu hubového prášku s hubovými extraktmi.

4. Čo sa deje pri procese extrakcie?

Extrakcia je štandardný proces založený na tradičnej čínskej medicíne (TČM). Umožňuje uvoľnenie cenných polysacharidov, ktoré sú naviazané na bunkovú stenu huby a ktoré sa tak stanú prístupné ľudskému metabolizmu.
Proces začne niekoľkostupňovou extrakciou horúcou vodou, nasleduje extrakcia alkoholom, pri ktorej sa rozbijú nepriepustné steny buniek. Táto procedúra sa niekoľkokrát opakuje, a tým dochádza ku koncentrácii polysacharidov. Pre ľahšiu predstavu procesu extrakcie Vám na vyžiadanie radi pošleme graf.

5. Sú procesom extrakcie znehodnotené ostatné zložky huby/hubovej zložky?

Podľa stále prebiehajúcich výskumov sa počas extrakcie stráca veľmi malé množstvo aminokyselín a vitamínov. Keďže pri extraktoch ide hlavne o koncentráciu polysacharidov, je táto strata nevýznamná. Aj toto ukazuje, prečo sa využívajú obe farmaceutické formy – hubový extrakt i hubový prášok – a prečo je dobré ich kombinovať.

6. Akým spôsobom sa sušené huby melú a prečo je správny proces mletia taký dôležitý?

Huby aj sušené extrakty sa melú metódou veľmi jemného mletia (shellbroken). Výsledkom je výberový prášok, v ktorom je každá jednotlivá bunka oddelená a je narušená stena hubovej bunky. Čím je prášok jemnejší, tým je kvalita vyššia. Tento špeciálny, veľmi zložitý proces zaručuje, že ľudský metabolizmus je schopný zložky danej huby prijať. Prášok mletý nahrubo alebo prášok s veľkým obsahom malých kúskov pôsobí maximálne len ako vláknina. Zložky s takouto konzistenciou umožňujú v krátkom procese trávenia len veľmi slabé otvorenie bunkových stien.
Na druhej strane, nahrubo drvená huba Reishi je skvelá na prípravu čaju.

7. Čo sú to polysacharidy a prečo sú pre nás také dôležité?

Medzi najzaujímavejšie a aj veľmi podrobne skúmané zložky medicinálnych húb patria polysacharidy; predstavujú stavebné a zásobné látky húb a vďaka svojim účinkom majú sľubný potenciál. Polysacharidy (medzi ktoré patrí aj betaglukán) majú zásadný význam pre vyrovnávací účinok, ktorý medicinálne huby majú. V tomto zmysle sú „modifikátory biologickej odozvy“.
Vysoko kvalitné extrakty medicinálnych húb sú štandardizované na obsah polysacharidov. Aby nedošlo k ovplyvneniu prírodného zloženia huby, musia sa extrakty vyrábať s koncentráciou polysacharidov medzi 20 až 30 %.

8. Zlepšuje vyššia dávka polysacharidov konzistentnosť produktu?

Aby sa zachovalo prírodné zloženie huby, majú naše produkty štandardný obsah polysacharidov medzi 20 a 30 %. Naša metóda extrakcie TČM neničí žiadne vitamíny či iné zložky húb.
Ak pôsobí na ktorýkoľvek výťažok opakovane etanolom či inými extrakciami s cieľom dosiahnuť vyššie hodnoty obsahu polysacharidov, huba stráca svoje prírodné zložky! A pretože sú aj tieto zložky dôležité pre správny účinok húb a vzhľadom na to, že skutočné účinky izolovaných polysacharidov ešte nie sú dôkladne preskúmané, neodporúča sa užívať polysacharidové produkty (teda hubové extrakty s obsahom polysacharidov 40, 50 a viac percent) bez odporúčania lekára.

9. Prečo sú na trhu nekvalitné produkty s veľmi vysokým obsahom polysacharidov?

Bohužiaľ, hubové extrakty sú často nastavované škrobom. V testoch sa škrob merá ako polysacharid a aj sa považuje za jeden z polysacharidov. Preto ho možno veľmi ľahko zameniť za veľmi cenený hubový prášok s 50 % obsahom polysacharidov.
Ďalšou veľmi obľúbenou metódou medzi pestovateľmi nekvalitných húb je pestovanie húb na zmesi dreva a slamy a rozdrvenie celej hubovej kultúry (vrátane slamy a dreva) hneď potom, ako plodnica dorastie do svojej maximálnej veľkosti. Pri našich produktov sa s týmito praktikami nestretnete.

10. Čo sú to betaglukány?

Betaglukány sú polysacharidy so špeciálne vetvenou štruktúrou, ktoré sú v centre záujmu všetkých štúdií o medicinálnych hubách. S najväčšou pravdepodobnosťou sú to najviac preskúmané polysacharidy obsiahnuté v medicinálnych hubách.

11. Prečo extrakty obsahujú Acerolu?

Brazílska čerešňa Acerola je ovocie s najvyššou koncentráciou prírodného vitamínu C. Štúdiami bolo preukázané, že vitamín C zlepšuje absorpciu zložiek hubových extraktov. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli, že naše extrakty obohatíme o Acerolu a naše produkty tak budú ešte lepšie vstrebateľné.

12. Z čoho je vyrobený obal kapsuly?

Obal kapsuly je z celulózy. Celulóza je tvorená prírodnými látkami a je tiež prítomná v bunkových stenách rastlín. Vďaka nej má rastlina pevnú štruktúru. Bránime sa tomu, aby sme používali kapsuly z bravčovej alebo hovädzej želatíny.

13. Ako funguje bunková kultúra huby Cordyceps sinensis?

Originálna huba Cordyceps sinsensis je vzácna a veľmi drahá (v roku 2011 sa jej trhová hodnota odhadovala na 28 000 € za 1 kg.) Plodnice Cordyceps sinsensis nie je možné pestovať. Po mnohých rokoch výskumu sa však pomocou špeciálnej fermentačnej metódy podarilo izolovať a namnožiť mycélium divo rastúcej huby Cordyceps sinsensis. Pri bunkovej kultivácii sa v laboratórnych podmienkach mycélium spolu so špeciálnou nutričnou tekutinou niekoľko týždňov zahrieva vo vákuovej filtrovej nádobe. Mycélium spôsobí plné vykvasenie nutričnej tekutiny. Po skončení procedúry zostane len čistý Cordyceps CS4.

14. Čo je to mycélium?

Podľa definície je mycélium celé podhubie, tzv hýfa, tvorené kapilárnymi bunkami huby. Mycélium predstavuje samotnú hubu. Plodnica slúži iba na rozmnožovanie. Siete mycélia sa väčšinou vyvíjajú pod zemou alebo na tlejúcom dreve a môžu dosahovať gigantické rozmery.

15. Je mycélium huby menej účinné ako jej plodnice?

Plodnice a podhubie obsahujú rovnaké zložky. Štúdie preukázali, že mycélium a plodnice majú rovnaký účinok. Je však dôležité, aby sa podhubie nepestovalo na drevných štiepkach či slame, pretože mycélium huby nie je schopné nič premeniť. Z tohto dôvodu môžu mať extrakty či hubový prášok vysoký obsah dreva či slamy. Záruku absolútne čistého hubového mycélia poskytuje iba výroba mycélia fermentáciou, tak ako je vyššie opísaná pri hube Cordyceps sinensis.

16. Majú medicinálne huby nejaké vedľajšie účinky?

Mykoterapia nemá prakticky žiadne vedľajšie účinky. Niektorí ľudia zaznamenajú miernu zmenu v trávení, čo spôsobujú vláknina a nestráviteľné hubové proteíny. Nižšími dávkami sa telo dokáže pomaly prispôsobiť a na huby si zvyknúť. U niektorých ľudí trpiacich potravinovou alergiou sa niekedy môže prejaviť po požití hubových produktov alergická reakcia. Po konzumácii huby Shiitake mali osoby s príslušnou dispozíciou alergickú reakciu vo forme svrbiaceho kožného výsevu. V tomto naozaj vzácnom prípade odporúčame hubu Shiitake nekonzumovať a nahradiť ju inou hubou.

17. Kedy a ako by som mal(a) užívať hubové produkty?

Najvhodnejšie je brať hubové produkty bezprostredne pred jedlom a zapiť ich dostatočným množstvom vody. Dennú dávku je možné rozdeliť do dvoch alebo troch menších dávok. Terapia trvá tri až šesť mesiacov, dĺžka prirodzene závisí na tom, ako dlho trvali vaše ťažkosti a či je terapia podporovaná nejakými ďalšími krokmi, napr. zmenou jedálneho lístka. Dôležité je užívanie hubových produktov po prvých známkach zlepšenia neprerušiť, ale pokračovať v terapii najmenej ešte aspoň niekoľko týždňov, aby sa zdravotný stav stabilizoval.

18. Za aký čas sa objavia prvé známky zlepšenia?

Často dochádza k tomu, že po niekoľkých dňoch užívania hubových produktov nastane najprv hmatateľné zhoršenie symptómov. V prípade chronických chorôb môže trvať štyri až šesť týždňov, kým sa prejavia výrazne viditeľné a trvajúce účinky.

19. Môžem užívať viac medicinálnych húb naraz?

Medicinálne huby sa vzájomne vo svojich účinkoch podporujú, a preto sa kombinovanie húb odporúča – nemalo by sa však užívať viac ako päť rôznych húb naraz. Všeobecne predpisované dávkovanie sa týka všetkých našich húb. Ak užívate viac medicinálnych húb naraz, potom sa dávky jednotlivých húb znížia.

20. Aká je trvanlivosť našich výrobkov po ich otvorení?

Pri správnom skladovaní vydržia naše produkty z medicinálnych húb tri roky. Správne skladovanie znamená, že obal musí byť po vybratí kapsuly či tabletky pevne uzavretý a produkt musí byť skladovaný na suchom a chladnom mieste chránenom pred priamym slnečným svitom.